"Aklın seni bir kılıçtan çok daha iyi korur. Onu daima keskin tut!"
-Rüzgarın Adı - Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss'un yazdığı ve devam etmekte olan Kralkatili Güncesi serisinin ilk kitabı olan Rüzgarın Adı'nın yorumunu yazmak istedim. Okuduğum en iyi epik fantastik romanlardan biri olan Rüzgarın Adı, hayatı boyunca birçok olay yaşamış bir karakterin, yani Kvothe'un, 15 yaşına kadar yaşadıklarını konu alıyor. Kvothe, bütün bu yaşadıklarını bir kenara kaldırmıştır ve hayatına, bir kasabada mütevazı bir hancı olarak devam ediyordur. Hanına gelen bir tarihçinin isteği üzerine kimseye anlatmadığı gerçek hikayesini anlatmaya başlar. İşte bu kitapta da hikayeyi anlatışının birinci gününü okuyoruz.
Kitap hakkında bilgi verdikten sonra artık yorumuma geçebilirim diye düşünüyorum :) Rüzgarın Adı, yazının başında da dediğim gibi, okuduğum en iyi epik fantastik romanlardan biriydi. Yazarın, yarattığı dünyayı okuyucuya anlatış biçimi bizi sanki o dünyadanmışız gibi hissettirmekte. Yarattığı mekanlar açısından çok güçlü. Kitabı okurken zihnimde, bahsedilen yerleri sanki gerçekten gezmişim gibi fotoğraf kareleri oluştu. Aynı zamanda karakterleri ve karakterlerin gelişimini de çok iyi yansıtmış yazar. Ana karakter Kvothe'nin gelişimi bir hayli ilginç fakat okurken bu gelişime hiç yabancılık çekmiyorsunuz, çünkü Kvothe'u bit arkadaşımızmış gibi anlatıyor bize.
Epik fantastik türdeki kitapların çoğunda olduğu gibi bu kitap da kahramanlık öyküsü üzerine kurulmuş bir kitap. Ancak kitabın içerisinde özenle yerleştirilmiş gizem, aksiyon, aşk ve arkadaşlık ögeleri var ve bu ögeler kitabın içinde daha da girmemizi sağlıyor. Kitap hakkında bir diğer beğendiğim konu ise, fantastik bir roman olmasına rağmen, bahsedilen sihir sistemi (kitapta bu sihire sempati deniliyor) sağlam temeller üzerine kurulmuş bir sistem, yani demek istediğim aklımıza "E peki bu nasıl oldu? Niye böyle bir şey oldu ki?" gibi sorular gelmiyor çünkü yazar çok iyi açıklıyor.
Aslında kitap hakkında bahsedebileceğim daha birçok konu var, fakat çok uzun olduğunu düşündüğüm için burada bitiriyorum. Ancak şunu belirtmeliyim ki, fantastik türüne ilk defa başlamak isteyenler için bence uygun bir kitap değil çünkü kitap boyut ve hacim olarak gerçekten büyük ve kalın bir kitap.

"Çok fazla konuşmuştum. Çok az şey söylemiştim."

-Rüzgarın Adı - Patrick Rothfuss