Yakın zamanda Bubisanat'ta bir arkadaşın yazdığı bir öyküye denk geldim ve okuyup beğendim. Sonra birkaç denemesini daha okudum ve onları da beğendim. Edebiyatta hep olmasını umduğum samimiyet ziyadesiyle vardı ve üstelik yazar, hem zeki ve kültürlü hem de kendiliğinin farkında biriydi. İşte bunları -ama daha fazlasını da (fazla kötümser olduğunu mesela)- bir şekilde söylemem gerektiğini hissettim o an. Oysa malûm, sitenin formatı buna pek uygun değil. Özel mesaj atılamıyor.


Elbette bazı arkadaşlara farklı sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkün ki ben de bunu yaptım zaten. Ancak işte tam da o anda hep yaşadığım sıkıntı ile yine karşılaştım: Erkekliğin toplumsal heyulası... Anlatayım.


Tahsin Yücel'in Vatandaş diye bir romanı vardır. Burada o, insanın büyük şehirlerde yaşadığı yabancılaşmayı anlatmak için şunları yazar: "Oysa burada, kentin bu yüzsüz sokaklarında nedensiz olduğumuz için kuşkulu kişileriz hepimiz. Bizden her şey beklenebilir, bizim de her şeye hazır olmamız gerekir." Müsaadenizle ben, bu sözü "erkek olmak'a" uyarlamak istiyorum. Bizden, yani erkeklerden, her şey bekleniyor artık. Yaşımız, medeni durumumuz, mesleğimiz, entelektüel birikimimiz, dinimiz, ırkımız, memleketimiz, kişiye yakınlık derecemiz vs vs... Bunların hepsi kimi durumlarda cinsiyetimiz karşısında anlamsız kalabiliyor. İşte bahsettiğim arkadaşa ulaşıp da bir şeyler yazmaya çalıştığım anda toplumsal erkeklik diyeceğim şey bir hayalet gibi çöktü üzerime. Kendi kendimi "Ne yapıyorum ben yahu? Resmen, tanımadığım bir kadına mesaj yazıyorum, kim bilir nasıl da rahatsız olmuştur." derken buldum. "Aaa, ne var ki bunda?" demeyin ve şaka yaptığımı da düşünmeyin. Emin olun şaka değil... Mesajı yazarken gerginlikten elim ayağım birbirine dolaşmaya başladı ve yazdığım şeyi yarım bırakmak zorunda kaldım. Evet, daha önceden de tanışmadığım kimi kadın arkadaşlara bir şeyler yazdığım oldu ama emin olun her defasında aynı gerginliği hissettim. Oysa o gün sadece "Zeki ve kültürlü birisiniz ve fakat kötümsersiniz (eskiler pesimist diyor)." diyecek ve fazla kötümser olmanın bizden çok şey götüreceğini dilim döndüğünce izah edecektim. Ama yapamadım işte. 


Kadın arkadaşlar da tanımadıkları karşı cinsten birine bir şeyler yazarken böyle tedirgin oluyorlar mı, bilmiyorum. Ancak şu, benim için deneyimle sabit ki erkek olmak bazen çok kötü bir şey.




1 Ağustos 2022

Gültepe