Alıntılar

- "Aşk şüphesiz mutluluk getirir. Ama unutulmamalıdır ki sıkıntı da getirir. Aşk dediğin bir tutkudur, zamanın sildiği bir tutku. İlk günkü gibi kalanı, devam edeni çok azdır. Devam eden aşk bir piyango gibidir, nadir insanlara isabet eder."
- "Merakınızı anlayacaksınız, yeteneklerinizi tartacaksınız ve eksiklerinizi göreceksiniz. Batılıların self-made man dedikleri; kendini yapan, kendini inşa eden kişi budur. Bu kişinin gayreti kendini adım adım tamamlama, sürekli üstüne koyma yönündedir."
- "Bakın azizim, hayat dediğimiz bir süredir. Yaşam ise o süreyi nasıl kullandığınızdır. Bizde bu iki sözcüğü dönüşümlü kullananlar var; bu çok yanlış. Burada iki ayrı sözcük olması boşuna değil. O süreyi nasıl geçirdiniz, nasıl davrandınız, üslubunuz neydi? İşte o yaşamınızdır."
- "Faber est suae quisque fortunae." (İnsan kendi talihinin mimarıdır.)
- "Bir insan otodidakt olmadan, kendi disiplinini sağlamadan kendini inşa edemez."
- "Aut viam inveniam aut faciam." (Ya bir yol bulacağım ya bir yol yapacağım.)
- "İnsanların genç çağlarında az zamanda çok büyük işler yapma yeteneği olur."
- "Gençlerden çok ümitliyim. Gençliğimde hayali bile kurulmayan dilleri öğreniyorlar; onların araştırmaları yaygınlaştıkça iki dünya, Doğu ile Batı olması gerektiği gibi ve zaten asırlar önce olduğu gibi birbirine yaklaşacak."
- "Fatih Doğu'da çok sevilir ama bilinmez. Hakkında bilinenler, kör bir tekrardan ibarettir. Batı'da ise onu takdir edenler vardır ama saldıranlar daha çoktur. Fatih'in Batı için affedilmez bir günahı vardır: İstanbul'u fethetmek."
- "Hem Fatih hem de Atatürk kalıpları yıkan kişilerdi. Fatih bir monark olarak , Atatürk bir devlet reisi ve komutan olarak çok önemlidir. Ama her ikisi de bu tanımların ötesindedir. Bu iki büyük insanı sadece yapıp ettiklerinden dolayı değil, dünyaları bir araya getirdikleri için de önemli bulurum."
- "Hiç şüphesiz, insan şehrinden ayrı bir varlık değildir."
- "Biliyor musun azizim, ne kadar gezip görse de insan kendi şehrini, şehrinin hatırasını da özlüyor. Hele o şehre ölçüsüz ve hoyrat bir şekilde davranıldıysa..."
- "Bir kitabı doğru zamanda ve doğru yerde okumak şüphesiz insana fazladan zaman kazandırır."
- "Düşünürken yalnızlık, yürürken yalnızlık, okurken yalnızlık... Bunda neden ısrar ediyorum? Çünkü okumanın dışında, yalnız kalmaya alışık insanların yaşadığı toplumların üretimi de güçlüdür."
- "Kendine dünya kurmaya niyet edenlerin, kendini gerçekleştirmeye gayret edenlerin, kendini inşa edenlerin eğitim hayatı bitmez."
- "En güzel iş, insanın becerileri doğrultusunda yaptığıdır ve bu beceriler de insan daha çok küçükken, bir yavruyken dahi kendini belli eder. İşte anne - babanın görevi eğitime karışmak değil, bu evrede çocuğu anlamaktır. Sonrası öğretmenin alanıdır."
- "Kötülük etmeyi istememek başka, bilmemek başkadır."
- "Ahlaklı insanların yaşamı güçleştikçe toplumdaki buhran da artacak. Bunun sonucunda büyük bir sosyal patlama yaşanır. Türkiye'de çalışan, bir yerlere gelmek için gerçekten uğraşıp didinen insanlar da var; bu kişilerin hakkını ilelebet yiyemezsiniz."
- "Hiçbir toplumun hiçbir mekanizması sadece belirli bölgeden ve inançtan insanlarla işlemez. Bu mümkün değildir. Modern cemiyetin çarkı böyle dönmez."
- "Yani kişi "var da yediriyor", diye değil; olmayanı yediriyor, oldurmaya çalıştığını, ürettiğini yediriyor diye yükselir."
- "Neden Türkiye'de eğitim 150 senedir nitelikçe gelişmişken son yarım asırdır düşüşe geçip geriliyor? Mesele sadece okul açmak, öğretmen yetiştirmek değildir; toplum eğitimle ne olacağını, hedefini anlayamamıştır. Bunu anlayamayan toplumlar her halükarda batar."
- "Toplum hiçbir şekilde dengeyi kuramadığı , tatmin edemediği, idame-i hayatını sağlayamadığı bir zümreyi harcarken diğer zümreler de rahat etmez. Bir kompartımandaki sorunlar çözümlenemeyince diğer kompartımanlara da vurur."
- "Bir yandan da tanıdığımızı sandığımız insanların çoğunu da yanlış veya eksik, bazen de hem yanlış hem de eksik tanıdığımızı söyleyebilirim."
- "İnsan hangi şartlar altında olursa olsun geleceğini inşa etmeye gayret etmelidir."